• מצפה 1, קרית יערים, 9083800
  • 077-2023400
  • EN
  • HE
  • הרי ירושלים מוסדות לטיפול פנימייתי (לשעבר מוסד בני-ברית)
  • מצפה 1, קרית יערים, 9083800
  • 077-2023400
  • EN
  • HE
  • הרי ירושלים מוסדות לטיפול פנימייתי (לשעבר מוסד בני-ברית)

ניוזלטר אוקטובר 2020

בית הילדים בתקופת קורונה

מאז פרוץ הקורונה בישראל, בתחילת חודש מרץ, חלו שינויים רבים בהתנהלות הפנימייה. חלקם הפכו לשגרה עם התפתחות המשבר. השינוי המשמעותי ביותר היה חלוקת הילדים לקפסולות על מנת לצמצם מגע בין הילדים בקבוצות השונות. לאחר החזרה מחופשת הפסח הלימודים עברו להתנהל בתוך ביתני המגורים כדי לשמור על הקפסולות. כמו כן, בעוד שעד להתפרצות המשבר הילדים היו אוכלים שתי ארוחות ביום בחדר האוכל המרכזי, עם פרוץ המשבר הילדים עברו לאכול את שלושת הארוחות בביתנים. בעוד שהילדים חזרו ללמוד במבנה בית הספר, בשל הנחיות משרד הבריאות, הארוחות עדיין נאכלות בביתנים השונים וצוות המטבח דואג לשנע את ארוחות הבוקר והצהריים מהמטבח לביתנים. אנו צופים ששינוי זה יהפוך לשגרה בשנת הלימודים החדשה.

שינוי נוסף הינו ביטול חוגי ההעשרה המועברים על ידי מטפלים ומדריכים מן החוץ. עם פרוץ המשבר הוחלט לאסור על אנשים מבחוץ להיכנס לבית הילדים ולכן כל החוגים והטיפולים המועברים על ידי מדריכים חיצוניים בוטלו ורק עובדי בית הילדים מורשים להיכנס לבית הילדים. אנחנו מקווים שלאחר החגים יחודשו גם חוגי ההעשרה מן החוץ שכן הם מהווים חלק חשוב מהתהליך הטיפולי של הילדים. בעקבות האיסור על כניסת אנשים מבחוץ לבית הילדים, בוטלו גם ביקורי ההורים, אולם עם ההקלות על המשק חזרו ביקורי המשפחות עם מגבלות – הביקורים מתקיימים בחוץ בלבד, במקום בחדר הייעודי לכך, על מנת שיהיה ניתן לשמור עד כמה שאפשר על מרחק של 2 מטר בין ההורים, הילדים והמטפלים. אנו צופים ששינוי זה ימשיך להתקיים עד שמזג האוויר החורפי לא יאפשר ביקורי הורים בחוץ.

שינויים נוספים הינם הוספת אנשי ניקיון על מנת לענות על הצורך לשמור על רמות ניקיון והיגיינה גבוהות לאורך היום, הוספת מדריך נוסף שער כל הלילה, אשר מסתובב ומפטרל בין הביתנים ונותן תמיכה וגיבוי למדריכי הלילה הקבועים בביתנים, וכמובן שהוספת שעות טיפול פסיכולוגי וסוציאלי לילדים ובני משפחותיהם, על מנת לעזור להם להתמודד עם הלחצים והחרדות שהתעוררו בעקבות המשבר. שינויים אלו מתרגמים להוצאות כספיות עצומות (ששווין למעלה ממיליון ₪), שאינן כלולות בתקציב ועל העמותה לכסות אותן מכספי תרומות בלבד. 

 



חוג צילום בחטיבה הבוגרת

חמישה מתלמידי החטיבה הבוגרת השתתפו בשנה שעברה בקורס צילום שהתקיים בבית הספר לאומנויות מוסררה (עד שבוטל בשל המשבר). הקורס מתקיים כחלק מהתכנית הבית ספרית לקידום החינוך בתחום האומנויות. מדובר בקורס מקצועי המתקיים באופן שבועי למשך עשרה שבועות עם מורה שהינו צלם מקצועי. עם הזמן קבוצת הילדים התגבשה סביב האהבה לצילום, וניתן היה לראות את השינויים החלים בהם (בתחום הצילום וביכולת הביטוי העצמי שלהם), משבוע לשבוע. בכל מפגש למדו הילדים מושגים וטכניקות שונות בתחום הצילום, קיבלו טיפים חשובים בנושאים שונים כמו תפעול המצלמה, זוויות צילום, אור וצל, פוקוס, קומפוזיציה, ביטוי עצמי ואף פיתוח תמונות בחדר חושך. לקראת סוף שנת הלימודים הקודמת, התלמידים הציגו את עבודותיהם היצירתיות בתערוכת צילום שהוצגה בחדר האוכל.



מסירות בימי קורונה

מה קורה כאשר קבוצה של 11 ילדות בנות 9-11 הסובלות מקשיים נפשיים ואשר נמצאות בפנימייה, נכנסות לבידוד עקב שהייתן ליד נשא קורונה? המצב הלא פשוט והבעייתי הזה שהפך לקשה ומורכב בגלל מצבן של הילדות ארע באמצע הקיץ בפנימייה, והביא שתי מדריכות של הקבוצה להחלטה אמיצה: הן יעבירו יחד עם החניכות את הבידוד המלא כדי להקל עליהן את המצב. בה בשעה, שני אנשי צוות אחרים אשר אובחנו כחולי קורונה נכנסו לבידוד במקום אחר בפנימייה, יחד עם שתי החניכות אשר חלו אף הן. אנשי צוות אלו בפרט וכל אנשי הצוות בכלל, הם גיבורי התקופה בבית הילדים. בזכות הטיפול המסור של המורות, המטפלים (שתגברו את שעות הטיפול), המדריכים והרכזים, הילדים יצאו הביתה לחופשת הקיץ מחוזקים עד כמה שניתן בתקופה לא שגרתית ומלאת חוסר ודאות.   יישר כוח!!!



פרידה בצל הקורונה – קבוצת עופר

אחת המטרות המרכזיות של שיטת הטיפול של "הרי ירושלים" הינה יצירת סביבה בטוחה ויציבה עבור הילדים. דווקא לקראת סוף השנה הרביעית והאחרונה של ילדי קבוצת עופר, נוצר מצב של חוסר וודאות יומיומי. מטרת הצוותים הטיפוליים הייתה לעזור לילדים להמשיך בשגרת חייהם עד כמה שניתן בתוך חוסר הוודאות שנוצר בשל משבר הקורונה. לצערנו, חוסר הוודאות יצר הרבה לחצים בעבור הילדים, משפחותיהם והצוות המטפל בהם במסירות. למעשה, התכנית השנתית שונתה לחלוטין החל מחודש אפריל והצוות נאלץ לתכנן מחדש פעילויות לימודיות וחווייתיות כאחד, בהתאם להנחיות משרד הבריאות, המשתנות באופן תדיר.

כל קבוצה המגיעה לשנתה הרביעית בבית הילדים מתחילה תהליך הדרגתי של פרידה. משבר הקורונה יצר מצב בו במקום להיפרד, הילדים העמיקו את מערכות היחסים שלהם בינם ובין עצמם ובינם ובין אנשי הצוות הטיפולי שלהם. תהליך הפרידה בדרך כלל כולל שיחות בנושא, אבחונים והערכות לגבי מוכנות הילדים להמשיך הלאה למסגרת אחרת והחלטה לגבי עתידם, ראיונות וסיורים במסגרות חדשות, אלבום פרידה, פרויקט פרידה קבוצתי כמתנה לבית הילדים וטיול פרידה. בעוד שבימים שבשגרה, הילדים מעורבים במידה רבה בתהליך ההשמה שלהם במסגרת חדשה, הרי שבימים טרופים אלו, כל הראיונות התקיימו בווידאו ולא בנוכחות הילדים, ועל הצוות היה לעודד ולחזק את תחושת השייכות של הילדים והיותם חלק מהתהליך אותו היו אמורים לעבור בשיתוף עם הצוות.

לבסוף ועל אף הצורך להתגמש ולהתאים את האירועים לדרישות משרד הבריאות, התקיימו כל האירועים שהיו אמורים לצאת לפועל; מסיבת סיום אינטימית בביתן במקום מסיבה גדולה בחדר האוכל של הפנימייה – שינוי זה התקבל לחיוב ובשמחה מצד הילדים ששמחו שהיה להם אירוע קטן רק שלהם. יום הורים התקיים בקפסולות בגן הלאומי עין חמד בו כל משפחה ישבה על מחצלת משלה, במקום יום ההורים המסורתי המתקיים בבית הילדים. טיול שנתי בן יומיים לרמת הגולן התקיים בתנאי התו הסגול אף הוא.



 למרות הכל - פרויקט הפרידה של קבוצות עופר וארבל

​הילדים מקבוצת עופר יצרו פינת ישיבה ממוחזרת מצמיגים, אותם הם צבעו בצבעים שמחים. במרכז פינת הישיבה שתלו הילדים עץ לימון אשר יניב בוודאי פירות מעולים!

קבוצת ארבל מהחטיבה הבוגרת, סיימה אף היא את שנות שהותה בבית הילדים. כמו ילדי קבוצת עופר, גם נערי קבוצת ארבל עברו תהליך פרידה הדרגתי לאורך השנה והם נפרדו ברגשות מעורבים מבית הילדים. כפרויקט הפרידה, בחרו ילדי קבוצת ארבל לחדש את המגרש עליו בילו שעות רבות במשחקי כדור שונים; בני הקבוצה צבעו מחדש את סימוני המגרש והתקינו רשתות חדשות לשערים ולסלים.



תחילתה של שנה חדשה בבית הילדים

שנת לימודים חדשה נפתחה בבית הילדים שלנו, ולצד פרידה משתי קבוצות אהובות, קלטנו ילדים רבים ונמשיך לקלוט ילדים נוספים בחודשים הקרובים. שנה זו איננה שנה שגרתית והדבר היה מורגש כבר ביום הראשון; יום החזרה לילדים הממשיכים ויום הקליטה לילדים החדשים. היום היה מלא ברגשות מעורבים של התרגשות מהחזרה לבית הילדים, בלבול וחרדה מהכניסה למסגרת חדשה והפרידה מההורים וחשש מבדיקת הקורונה שנערכה לכלל עובדי וילדי בית הילדים, במטרה לזהות ולמנוע התפרצויות נוספות.

לצערנו, בעוד שההורים יכולים בדרך כלל להיכנס בשערי בית הילדים וללוות את ילדיהם לביתנים, הרי שהפעם בשל מגבלות הקורונה, רק ההורים של הילדים החדשים הורשו להיכנס לשטח בית הילדים, אולם הם לא הורשו להיכנס לביתנים. כמו כן, השינויים וההתאמות שבוצעו בסוף השנה שעברה, קרי החלוקה לקפסולות וצמצום המפגשים והמגעים בין הקבוצות השונות, הפכו לשגרה בשנת הלימודים החדשה ואנו צופים כי יהיו רלוונטיים לפחות עד לסוף שנת הלימודים.

השנה לא הספיקה להתחיל וכבר יצאנו לחופשת חגים! הילדים יצאו הביתה בערב ראש השנה וחזרו במוצאי יום כיפור וזאת בהתאם להנחיות משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. מאחר ובבית הילדים פועל בית ספר לחינוך מיוחד, בשלושת הימים שבין יום כיפור לחופשת סוכות הילדים למדו בהתאם למערכת השעות והטיפולים שלהם, ואת חופשת הסוכות הם יבלו בבית הילדים כ"קבוצת חופשה" מורחבת ל-100 ילדים, בה ייהנו מפעילויות מגוונות שיעבירו להם המדריכים והמורים המסורים.



בתקופה זו, יותר מתמיד, עזרתכם חשובה לנו!!!

לאחרונה הצטרפה עמותת "הרי ירושלים" ל"עיגול לטובה."

עיגול לטובה היא יוזמה חברתית המאפשרת לכל אזרח במדינה לתרום באופן יומיומי ובלתי מורגש לעשייה חברתית הקרובה לליבו, באמצעות עיגול כלפי מעלה של עסקאות אשראי שאינן בסכום עגול. מדובר בתרומה ממוצעת של כ-4 ₪ לחודש, כך שאם למשל קנית פריט ב- 35.40 ₪ - שילמת 36 ₪ ו-60 אגורות עוברות כתרומה לעמותה.

ככל של"הרי ירושלים" יהיו יותר מעגלים, כך נוכל להמשיך ולספק לילדינו, "ילדי הקצה" של מדינת ישראל, את הטיפול הטוב ביותר. ישנן עמותות המצליחות לגייס מאות אלפי שקלים בשנה דרך עיגול לטובה, הודות למספר המעגלים הגדול שלהן – אלפי מעגלים!

כיצד תוכלו לעזור?
צרפו את כרטיסי האשראי שלכם דרך הלינק bit.ly/DJHIgul
הפיצו את הלינק bit.ly/DJHIgul למשפחה ולחברים ובקשו מהם להצטרף ל"עיגול לטובה" ולעגל לטובת הילדים שלנו